Laurus nobilis - laurier


Laurier

De geurende laurierblaadjes zijn in elke keuken aanwezig en onmisbaar in vele stoofschotels van groenten, vlees, marinades en soepen. Het is een altijd groenblijvende struik of boom die in Zuid-Europa groeit. Bij ons staat hij meestal in een pot als sierplant.

Een beetje geschiedenis.

Bij de Grieken en de Romeinen was laurier het symbool van zuivering en heling. Veldheren kregen bij hun terugkeer een krans van lauriertakjes. Een leger leiden vereiste inzicht en durf.De lauwerenkrans zuiverde de veldheer van bloedvergieten en ‘foute beslissingen’ en was een bekroning voor zijn moed en overwinning.

Deze betekenis evolueerde stilaan met de tijd en de laurierkrans werd aan iemand gegeven voor zijn overwinning, voor zijn talenten, voor een bijzondere of uitmuntende prestatie zowel fysiek (olympische spelen) als intellectueel en artistiek (van daar ook de naam, laureaten).

De etherische olie van laurier heeft veelzijdige kwaliteiten en kan ruim ingezet worden.

- Ze heeft een sterke antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking en kan ingezet worden bij ontstekingen van de luchtwegen, het mondslijmvlies (aften), bij griep en klierkoorts en verhoogt de weerstand.

- Ze heeft een slijmoplossende werking en helpt om de slijmen af te voeren.

- Laurier helpt gezwollen lymfeklieren te ontstoppen. Bij een goed werkend lymfestelsel kunnen afvalstoffen en toxines beter afgevoerd worden.

- In een massage bereiding werkt laurier verwarmend, pijnverdovend en krampstillend bij spier -en gewrichtsklachten, bij nekpijn, jichtklachten, artrosepijn.

- In de haarverzorging wordt laurier gebruikt om roos te bestrijden, bij dof en futloos haar, en het bevordert de haargroei.

- Neem een moment van rust en adem de laurierolie rustig in. Laurier helpt om in contact te komen met je intuïtie en bewust te worden van je eigen kracht en waarde. Ze schept meer helderheid in de gedachten (ipv chaos) en verscherp het waarnemingsvermogen.

(kijken, waarnemen en beslissen vanuit je intuïtie en eigen kracht)

Oshadhi heeft ook een hydrolaat* van laurier. Het geeft een zeer lekker aroma aan je drinkwater. In kuurvorm is het aan te bevelen bij personen die zich uitgeput voelen, het is een echte booster voor je immuniteit. Het is een zeer goed mondwater bij ontstekingen van het mondslijmvlies (oa aften). Het zuivert en herstelt het lymfestelsel. Je kan mij consulteren voor meer informatie en advies. De toepassingen worden uitgebreid omschreven in het Hydrolatenboek van Veerle Waterschoot. Dit kan je bij mij inkijken en aankopen.

*Hydrolaat: is een biologisch hoogwaardig therapeutisch water enkel bekomen door stoomdistillatie en bevat alle wateroplosbare componenten van de plant.

Etherische olie van laurier 5 ml - 5,80 euro.

Hydrolaat van laurier 200 ml 12,90 euro.