Tomte het wichtelmannetje

Tomte het Wichtelmannetje.

Tomte is de huiskabouter uit een verhaaltje van Astrid Lindgren (Tomte en de vos). Hij waakt over de hoeve en doet in de donkere dagen elke nacht stilletjes zijn ronde. Hij zorgt ervoor dat iedereen het goed heeft, de mensen die er wonen de dieren en een hongere vos die op zoek is naar een lekker hapje. Een malse kip ziet deze hongere vos wel zitten. Maar daar staat Tomte opeens. De kippen van deze hoeve mag niemand stelen. Tomte deelt zijn gruttenpap met de vos. Vos is hem dankbaar en keert tevreden weer naar zijn hol in het bos.

Tomte zorgt ervoor dat iedereen rustig kan slapen, de kippen veilig op hun stok kunnen zitten en de hongerige vos zijn buikje rond kan eten.

Wie of wat is het wichtelmannetje?

Wichtel komt van het Duits en is een kabouter.

Het wichtelmannetje is een wezen uit de Scandinavische folklore en wordt ook wel Tomte genoemd. Het wichtelmannetje is een soort kleine huisgeest, een kaboutertje die je nauwelijks ziet of hoort en die zorgt draagt voor mens en dier. Hij verrast mensen met kleine attenties, lieve, leuke kleine dingetjes. Hij doet dit stiekem, zodat je geen idee hebt waar deze verrassing vandaan komt.

Wat is wichtelen?

Wichtelen is een scandinavische gewoonte en is elkaar verassen met kleine leuke attenties.

Op Sint-Maartens dag, 11 november* worden lootjes getrokken. Dit kan binnen het gezin, onder een groep vrienden, onder collega’s of in de klas gedaan worden. Tot kerstmis ben je het geheimzinnige, onzichtbare wichtelmannetje voor de persoon die je loot. Deze persoon verras je af en toe met een kleine attentie. Zo breng je vreugde vonkjes aan de andere en jezelf. Het is leuk om te weten dat de andere persoon zal verrast zijn door je attentie.

Je verklapt natuurlijk niet meteen wie jij hebt getrokken. Degene die op jouw lootje staat, ga jij tot kerstmis verrassen. Jij bent het wichtelmannetje van de persoon op jouw lootje. Pas met kerstmis vertel je voor wie jij het wichtelmannetje was.

*11november begin van de lichttijd of de grote adventstijd. Rond 1 december begint de kleine adventstijd. Advent eindigt steeds op 24 december.

Wichtelen bestaat uit verschillende dingen. Het opknappen van kleine klusjes in huis, boodschappen doen, het bed opmaken, de sokken plooien,… . Dat kan een mooie kaart zijn, een spreuk via whatsapp, een kaarsje, een warm pittenkussentje, een aperitiefje, een mooie steen of iets dat je gevonden hebt aan het strand of in het bos, een gedichtje, lief briefje noem maar op. Je kan deze kleine attenties verstoppen onder iemands kussen, in de boterhammendoos of in een schoen of sok.

In plaats van lootjes trekken kun je ook gewoon iemand uitkiezen die je kent en waarvan jij vindt dat hij of zij het verdient.

Geef de Wichtel door!

Er is ook een andere manier van wichtelen. Hierbij trek je geen lootjes, maar gebruik je een zelfgemaakt wichtelmannetje of een kaart met een afbeelding van Wichtel. Het idee is dat je de Wichtel achterlaat op de plek waar je gewichteld hebt: bed, bureau, auto,… . Degene die het kaartje met de kabouter vindt, mag dan wichtelen voor iemand anders en geeft op zijn beurt het mannetje weer door.

Er zijn geen vaste dagen of momenten waarop je iets moet doen. Je kan elke dag iets van je laten horen of misschien doe je het op een vaste dag of enkel in weekend. Dat kies je allemaal zelf. Het gaat om de kracht van dit kleine gebaar.

Heb je ook zin gekregen om te wichtelen ?

Wichtelen brengt sprankeltjes licht bij de mensen tijdens de donkere dagen tussen Sint-Maarten en kerst. Wichtelen brengt mensen dichter bij elkaar. Wetende dat iemand aan je denkt is fijn, het geeft een warm en blij gevoel.