Met Sint-jan draait het blad zich om

In deze tekst breng ik een aantal dingen samen, een feestdag, een viering, de zomer, planten en Sint-Jansolie. Neem even de tijd om door dit boeiende verhaal te gaan en leer zoveel meer over Sint-Jansolie.

Vierentwintig juni is de feestdag van Sint-Jan, de geboortedag van Johannes de Doper, de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte.

Johannes de Doper is 6 maanden eerder dan Jezus geboren. Hij was degene die de mensen maande om tot inkeer te komen en hun houding te veranderen omdat de komst van Christus (de nieuwe koning, het nieuwe licht) nabij was. Zo is Johannes ook de heilige van het licht.

Op de avond van Sint Jan kwamen vroeger buurtgenoten bij elkaar en maakten met zijn allen een groot vuur. Men zong en danste en de moedigsten sprongen over het vuur heen. Sint-Jan wordt nog steeds gevierd op verschillende plaatsen, het zijn vrolijke feesten met bloemenkransen, zang en lichtgevende vuren.

Sint-Jan valt samen met de midzomer dag en- feest.

Volgens de Juliaanse kalender valt de kortste nacht en langste nacht op 24 juni.

De zomerzonnewende zou op 21 juni zijn. Deze viering kent een oeroude traditie waarop de langste dag en het hoogtepunt van zonne-intensiteit wordt gevierd. Midzomer en de zonnewende zijn in Zweden een even belangrijke feestdag als kerstmis. Het is een feest met versierde bloemenkransen in het haar, rondedansen, feestmalen en vreugdevuren.

Zomerzonnewende, midzomer, Sint-Jan, het is een keerpunt in de natuur. De natuur maakt ons wakker voor een heel ander ritme. De zon staat hoog aan de hemel en bereidt zich voor op de terugtocht.

Het is het begin van vele zaken maar ook het einde, einde van de examens, einde van het schooljaar, de laatste schoolfeesten maar evengoed het begin van de vakantie en het einde van het asperge seizoen.

De natuur is uitbundig en biedt ons overvloed. De bloemen stralen in de zon en het vele licht. Planten staan hoog en in hun bloei, sommige brengen de eerste vruchten en zaden. Insecten zoemen in de lucht en tussen de bloemen, de vogeltjes doen elke ochtend en avond hun best voor een mooi concert. Het is een fleurige en warme wereld die ons meeneemt. We willen zorgeloos genieten van zon en buitenlucht. Het is een natuurgebeuren dat ons oproept tot een uitbundig feest. We gaan meer naar buiten, terrasjes zitten vol, er zijn vrolijke wijk feesten en de zomerfestivals gaan van start.

Gisteren keek ik buiten om 22u45 en het was nog steeds licht, het lokte mij naar buiten om nog even een toertje in mijn tuin te maken.

Sint-Janskruid

Beschrijving van de plant

Het Sint-Janskruid staat momenteel in volle bloei. Haar bloeitijd samenvalt met Sint-Jan en de midzomer. Deze plant is genoemd naar de heilige Sint-Jan, maar ooit heette ze zonnewendevuur. Tijdens de kruistochten werd de olie gebruikt om wonden te helen, ze kreeg toen in Engeland de naam, balsem van de krijger.

De botanische naam is Hypericum perforatum –Hertshooifamilie.

De plant wordt ongeveer 60 cm hoog en bloeit van juni tot september De plant heeft prachtige bloemetjes met 5 blinkende gele kroonblaadjes. In het midden vertrekt een vuurwerk van meeldraadjes. Op het uiteinde van elk meeldraadje zit een bolletje stuifmeel stralend als een lichtje. In de blaadjes en kroonblaadjes zitten kliertjes die een rode stof of olie afgeven. Als je de bloemen en blaadjes tussen je vingers kneust komt de rode stof vrij.

Symboliek

Het bloedrode sap heeft voor vele legenden en mythen gezorgd. Bij de oude Germanen beschouwt men het als het bloed van Baldr de Germaanse God van de natuur en het licht, de wijsheid en welsprekendheid of als het bloed van Odin/Wodan, die door een everzwijn gewond werd. Door de Christenen werd het sap in verband gebracht met het bloed van Johannes de Doper.

Sint-Jans kruid bloeit tijdens de zonnewende en met haar gele kroonblaadjes wordt deze plant beschouwd als een zonnebloem die alle kwaad verjaagt. Ze zou boze geesten verdrijven en beschermen tegen branden en allerlei kwalen. Vandaar kreeg deze plant ook de volksnamen zoals duivelskruid, jaag-den-duivel, wonderkruid, heksenkruid,..

Ik las ook nog de volgende legende, wanneer je een takje van het Sint-Janskruid in je schoen legt, kun je de volgende dag de dierentaal spreken. Dit zou ik nog eens willen proberen.

Ook de vorm en de kleur maken deze bloemen bijzonder. Het zijn bloemetjes vol zonne-energie met de kracht van de elementen. Haar gele kleur straalt optimisme, blijdschap en vreugde uit. Geel wordt geassocieerd met lente, een nieuw begin, zon, zomer. De kleur van de zon is een opvallende kleur die het brein, denkproces en zenuwstelsel stimuleert. Geel is de kleur van de zonnevlecht (maag, milt, lever, gal) waar ons voedsel verteerd wordt. Een piekerende geest of overspannen zenuwstelsel brengt de maag in de knoop waardoor de vertering moeilijker verloopt.

De kroonblaadjes staan in een krachtige vijfvoudige symmetrie. Als een 5 puntig sterretje richt het zich naar de hemel. Het bloemetje is als een pentagram. Van alle stervormen is de vijfpuntige ster bijzonder krachtig. Het is een soort geometrische weergave van het lichaam van de mens, waarbij de vijf punten representatief zijn voor de uitstekende delen: hoofd, armen en benen. Elke hand heeft vervolgens vijf vingers, elke voet vijf tenen, daarnaast hebben we vijf zintuigen

Het pentagram heeft altijd 5 punten. Traditioneel is er één naar boven gericht. Elke punt heeft zijn eigen betekenis. De opwaartse punt van de ster is representatief voor de geest. De andere vier punten vertegenwoordigen allen één van de elementen: aarde, lucht, vuur en water. De geest en alle elementen dragen bij aan het leven en maken deel uit van ons allemaal.

Kwaliteiten van Sint-Janskruid en Sint-Jansolie.

Sint-Janskruid heeft verschillende therapeutische kwaliteiten. Het is vooral gekend als een heel goed antidepressivum bij lichte tot middelmatige depressies met een duidelijke oorzaak (voorbeeld een verlieservaring) en seizoensdepressies. Verder werkt het kalmerend, verhoogt de weerstand tegen stress en vermindert angst. Sint-Janskruid wordt in tabletvorm ingenomen.

Opgelet: bij inname wordt de huid veel gevoeliger voor de zon en is het belangrijk niet te zonnebaden.

Het gebruik van Sint-Janskruid kan interacties geven met bepaalde medicatie (andere klassieke antidepressiva, bepaalde medicatie voor het hart, anticonceptie). Advies van een deskundige is zeker noodzakelijk.

Sint-Jans olie.

Dit is een maceraat olie, een aftreksel van plantendelen in een plantaardige olie. Voor Sint-Jans olie worden gedurende 6 à 7 weken de bloemetjes in olijfolie gelegd. Geleidelijk aan geven de bloemen de rode stof af die oplost in de olie.

Je krijgt een synergie van verschillende kwaliteiten die versterkt worden, die van de olijfolie en de rode stof uit de Sint-Jansbloemen.

Olijfolie werkt kalmerend en verzachtend voor de huid, voedt de huid en werkt verwarmend en vitaliserend. Ze bevordert de doorbloeding en stimuleert de haargroei op het hoofd.

Olijven worden in de winter geoogst en hebben alle warmte van de zomer opgeslagen.

Kwaliteiten en toepassingen van Sint-Jansolie.

  1. De olie is wondhelend, pijnverdovend en kalmerend voor de zenuwen van de huid bij eerste graad brandwonden zonnebrand of oppervlakkige schaafwonden.

  2. Bij een brandwonde: eerst koelen met lauw stromend water, royaal puur etherische olie van lavendel op de brandwonde druppelen, daarna de brandwonde afdekken met een gaas of doekje gedrenkt in Sint-Jansolie, het verband hou je verder ter plaatse met een windel of netverband. Je laat het gaasje zitten maar je druppelt er in de loop van de dag nog extra lavendel op, dit herhaal je zeker 3 keer. Je laat het verband zitten tot het vanzelf loskomt in tussentijd druppel je wel lavendel bij gedurende enkele dagen.

  3. Sint-Jansolie werkt ontstekingsremmend, anti-bacterieel en kalmerend bij wonden, kneuzingen en zenuwpijnen. Sint-Jans olie is een zeer goede basis olie om een massagebereiding te maken voor spier en gewrichtspijnen, trauma, blauwe plekken (sportblessures) en overbelasting van de spieren.

  4. De olie ontkrampt en verwarmt het weefsel waardoor het verlichting geef bij spierpijnen. De olie is goed bij herstel van blauwe plekken (in een recept met de etherische oliën van ciste en strobloem)

  5. Sint-Jans olie maakt de huid gevoeliger voor de zon. Het is aangeraden geen zonnebad te nemen of je huid te bedekken tegen de zon als je Sint-Jansolie op de huid aangebracht hebt.

Sint-Jansolie zelf maken.

De eigen gemaakte Sint-Jans olie is een super olie daar je heel precies kan werken en de kwaliteit van eigen basisolie kiest. De bloemetjes kan je één voor één plukken zodat er geen takjes mee macereren in de olijfolie. Je kiest voor een biologische olijfolie van koude persing.

Je plukt de bloemetjes in je eigen tuin of op een plek waarvan je weet dat er geen pesticiden of insecticiden gebruikt zijn.

Je doet de bloemen in een glazen potje, je giet er olijfolie op tot 1 cm boven de bloemetjes. Afdekken met een gaasje en een elastiekje. Er zit nog vocht in de bloemen en dit kan zo nog verdampen. Je zet de pot in de zon en roert dagelijks in de pot of schudt ermee. Als je niet direct voldoende bloemen kan oogsten dan pluk je elke dag een beetje bij. Het is belangrijk om de planten niet kaal te plukken en nog bloemen te laten staan voor de bijen en de voorplanting van de plant.

De periode dat je bloemen bijvult en een week extra erbij laat je het gaasje op de pot. Nadien kan er een deksel op en laat je alles nog een 6 -tal weken macereren. Je pot of flesje moet in de zon staan, (buiten of achter glas op de vensterbank) de inwerking van zon is heel belangrijk. De olie wordt steeds roder van kleur. Als de olie diep rood is kan je de olie afgieten in een neteldoek. Bewaar je olie in een donkere fles of doe zilverpapier rond je flesje of pot.

Voor wie zelf geen Sint-Jansolie kan maken kan ze aankopen.

Sint-Jansolie van Oshadhi: is een maceraat van Sint-Jansbloemen gemaakt met bio-olijfolie van lokale boeren uit de Haute Provence

30 ml - 10,35 euro

100 ml – 22,45 euro

Meer achtergrondinformatie en symboliek over Johannes de doper, Sint-Jan, Sint-Jansfeest en Sint-Janskruid klik op deze website, http://jaarfeesten.blogspot.be/2010/06/achtergrond-bij-het-sintjanseest.html